שמנים וחומצות שומן

שומנים כולל שמנים, הינם חלק חשוב בתזונה (שמן – הינו שומן במצב צבירה נוזלי).

השמנים מהווים את מקור האנרגיה העיקרי של הגוף ולהם תפקיד חשוב לבריאות תקינה של גופינו. השמנים חשובים לבניית מעטפת התאים ושמירה על תפקודם, מסייעים לתנועת מעיים תקינה, שומרים על לחות העור, משמשים חומרי מוצא להורמונים, חומרי קרישה, מלחי מרה וכו'.

30% מתצרוכת הקלורית היומית צריכה להגיע משמנים, בעלי תכולה נכונה של חומצות שומן ושאינם מהווים השפעה שלילית על הגוף.

בעשורים האחרונים התרבות המערבית רואה בשומנים גורם שלילי בגלל הקשר בין צריכתם לבין מחלות לב וכלי דם, הנגרמות מצריכת מזונות עתירי שומן רווי.

חומצות שומן חיוניות (לינולאית ולינולנית) קריטיות במניעת מחלות, מסייעות באיזון לחץ דם, מניעת היווצרות קרשי דם, הפחתת תהליכים דלקתיים, הורדת שומנים בדם.

בין מוצרינו האיכותיים תמצאו שמנים מסוג אומגה 3 ממקור דגים או צמחי ממרווה מרושתת, שמן קצח, שמן אורגנו, שמן קוקוס, שמן בוראג' ועוד.

חומצות שומן הן תרכובות אורגניות, מהחשובות במרכיבי השומנים בגוף האדם.

חומצות שומן מהוות את המרכיב העיקרי של הפוֹספוֹלִיפִּידִים, אשר מהווים את חומר הבניין העיקרי של קרומי התאים. לחומצות השומן תפקיד מרכזי כ"שומרות הסף" של התאים: הן מפקחות על חדירוּת התא, מאפשרות כניסת חומרים חשובים לתא ומונעות מעבר של חומרים בלתי רצויים לתוכו. בנוסף, הן מהוות חומר-מוצא לייצור הורמונים רבים, משמשות מקור אנרגיה ומאפשרות לגוף להשתמש בוויטמינים מסיסי-שומן (A.D.E.K).

מרבית חומצות השומן מיוצרות בגוף, אולם קיימות שתי קבוצות של חומצות שומן שהגוף אינו מסוגל לייצר והוא חייב לקבלן מן המזון, על כן הן נקראות חומצות שומן חיוניות. שתי קבוצות אלה, ההכרחיות לתפקודו התקין של הגוף ולמניעת מחלות שונות, הן החומצות הרב-בלתי-רוויות אומגה-3 ואומגה-6.